Kuchnia powinna lśnić od czystości, bo w tym miejscu przygotowuje się jedzenie. Jednak to właśnie podczas gotowania i pieczenia, w kuchni najwięcej się brudzi. Najbardziej narażone na zanieczyszczenie, są urządzenia kuchenne, w tym piekarnik.
Czasem doprowadzi się go do takiego stanu, że bardzo trudno jest go wyczyścić. Wtedy warto poszukać rozwiązań, które pomogą uporać się z tym problemem.
Domowe sposoby na przypalenia
Jeśli chodzi o piekarnik, to zazwyczaj jego największym problemem są przypalenia. Jeśli są to świeże przypalenia, to łatwo można je wyczyścić. Ale wiele osób nie wie, jak wyczyścić piekarnik, który ma kilkutygodniowe przypalenia. Jest kilka domowych metod, które warto zastosować. Do nich przede wszystkim należy włożenie połówki cytryny do piekarnika i załączenie go na pełną moc na kilka minut. Cytryna pozwala zmiękczyć wszystkie przypalenia, przez co łatwo je potem można usunąć. Inną popularną metodą, jest zrobienie roztworu z wody i sody oczyszczonej, z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Takim roztworem należy przemywać największe przypalenia, a najlepiej zostawić je namoczone na jakiś czas. Soda oczyszczona bardzo skutecznie radzi sobie z przypaleniami, dlatego jest to najpopularniejszy domowy składnik do czyszczenia. Warto też sięgnąć po amoniak, który zmieszany z sodą oczyszczoną i wodą, należy zagotować w piekarniku. To także daje szybkie efekty usuwania przypaleń nagromadzonych przez ostatnie tygodnie.
Środki chemiczne
Do czyszczenia piekarnika, można też użyć środków czystości, które można zakupić w każdym sklepie. Wszystkie te środki są bardzo skuteczne, ale należy ich używać ze szczególną ostrożnością, bo są to produkty mocno żrące i mogą zaszkodzić. Trzeba ich używać zgodnie z zaleceniami, w rękawiczkach i pilnować by nie dostały się do oka, ust, nosa a także otwartych ran na ciele. Wtedy mogą tego być poważne skutki. Jednak ich skuteczność jest bardzo wysoka, wystarczy rozpylić taki produkt wewnątrz piekarnika, zostawić go na jakiś czas, a potem zbyć ciepłą wodą.