Imbir to znana wielu osobom roślina. Imbir należy do rodziny roślin imbirowatych, uprawianych najpierw w Azji. Z czasem imbir przywędrował do innych krajów. Obecnie znany jest na całym świecie.
Cechą charakterystyczną imbiru jest silny, odświeżający aromat. A smaku imbir przede wszystkim pali, niekiedy jest także nieco gorzkawy. Znajduje się w nim wiele olejków eterycznych, co powoduje jego ostry smak oraz zapach. Niektórzy uważają, że imbir może być dobrym afrodyzjakiem.
Imbir odchudzanie efekty są naprawdę spore. Mówi się, że imbir już od dawna działa korzystnie na cały układ krążenia oraz na układ trawienny. Cały nasz organizm może doświadczyć jego pozytywnych skutków podczas wielu chorób, nie tylko podczas odchudzania. Imbir pomaga przy przeziębianiach, bólach zębów.
Imbir można dodać do herbaty, na przykład podczas śniadania, co tylko pobudzi metabolizm na resztę dnia i pozwoli nam zjeść nieco więcej. Wiele osób używa go również do potraw. Regularne spożywanie pozwoli także poprawić pracę naszego mózgu oraz koncentrację, tak potrzebne podczas zwykłego, codziennego i męczącego dnia. Niektórzy używają imbiru nie tylko pod zwykłą surową, ale także marynowaną postacią. Marynowany imbir można dostać w sklepach azjatyckich czy większych marketach. Jako dodatek do wielu posiłków sprawdzi się wprost idealnie. Kucharze polecają użycie imbiru do mięsa. Wystarczy dołożyć fragmentu korzenia imbiru do pieczonego mięsa.
Podczas lata proponuje się zwłaszcza imbir w różnych opcjach koktajli. Szczególnie popularną opcją jest imbir połączony z sokiem z cytryny, co tylko pogłębia smak imbiru i nadaje koktajlowi rześkości. Do tego odrobina świeżych, sezonowych owoców, łyżka aromatycznego miodu oraz kostki lodu. I już – mamy napój, który dodatkowo przyśpieszy metabolizm i proces odchudzania podczas upalnego lata. Doda także energii podczas wielu zadań, jakie nas czekają.
Odchudzanie z imbirem to całkiem przyjemna sprawa. Podstawową, niebagatelną zaletą imbiru jest fakt, że ma właściwości termogenne, zatem przekształca wszelkie substancje zapasowe w ciepło. Wówczas istnieje szansa, że nasza tkanka tłuszczowa rozpadnie się szybciej. Imbir pobudza także soki trawienne i tym samym polepszy pracę naszych jelit. Dla naszego mózgu dobre będzie także to, że imbir ma właściwość stabilizowania leptyny. Co to dokładnie oznacza? Otóż szybciej zaczniemy odczuwać uczucie sytości, więc zjemy znacznie mniej. Idealna opcja dla wszystkich łakomczuchów!
Należy jeszcze wspomnieć o wielu innych korzyściach imbiru. Daje on nam wiele minerałów oraz witamin, jak witamina C, witamina B, witamina E, magnez, żelazo, sód i potas.
Wybór imbiru, jako specyfiku poprawiającego nasz metabolizm, będzie zatem słuszny. Warto jednak pamiętać, że samo stosowanie imbiru nie pozwoli nam schudnąć. Jedynie może przyśpieszyć ten proces. Stosowanie w pełni zrównoważonej diety, pełnej minerałów i witamin oraz imbiru może dać nam szansę na szybsze schudnięcie. Z całą pewnością należy podjąć tę próbę i przekonać się na własnej skórze!