Błonnik pokarmowy jest jednym z najważniejszych dla zdrowia składników zbilansowanej diety. Regularnie spożywany błonnik pomaga nam utrzymać szczupłą sylwetkę oraz przeciwdziała rozwojowi wielu chorób. Każda osoba powinna codziennie wraz z pożywieniem dostarczać do organizmu przynajmniej 25 gramów tego ważnego dla zdrowia włókna pokarmowego. Błonnik zapewnia na długo uczucie sytości po jedzeniu, dzięki czemu rzadziej sięgamy po różnego rodzaju przekąski między posiłkami. Ponadto błonnik, korzystnie pobudzając jelita do pracy, ułatwia i usprawnia usuwanie resztek pokarmowych z organizmu. Źródłem błonnika są między innymi: owies, pszenica, jęczmień, jabłka, orzechy, kasza gryczana, fasola, groszek, marchew, pomidory, kiełki, kapusta i brokuły. Zawarty w codziennej diecie błonnik zapobiega występowaniu wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, niektóre typu nowotworów oraz otyłość. Gdy nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości naturalnego błonnika skutkuje to uciążliwymi zaparciami oraz poważnymi problemami z trawieniem. Dlatego przy komponowaniu codziennego menu warto pamiętać o tym, aby nie zabrakło w nim miejsca na produkty bogate w błonnik.