Wiele z czynników chłodniczych stosowanych do tej pory działa niezwykle szkodliwie na środowisko. Dlatego według Protokołu Montrealskiego nowe urządzenia, obejmujące przemysł chłodniczy nie mogą stosować czynników niebezpiecznych dla środowiska naturalnego. Jednak okazuje się, że na rynku nie ma dostępnych zupełnie bezpiecznych substancji. Chłodnictwo jest tak olbrzymią gałęzią gospodarki, że trudno wyeliminować większość czynników, dlatego wciąż poszukuje się nowych, mniej szkodliwych.Jednym z czynników, jaki stosuje chłodnictwo jest R22, który wykorzystuje się w zakresie średnich ciśnień i niskich temperatur. Jest powszechnie stosowany w każdej wielkości instalacjach chłodniczych zarówno lądowych, jak i okrętowych. Ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach, jak np. klimatyzacja, transport, przemysł chemiczny i spożywczy oraz farmaceutyczny. Chłodniczy przemysł oczywiście również znajduje zastosowanie dla czynnika R22 w postaci czynnika chłodzącego do lodówek, zamrażarek i w ladach chłodniczych. Do innych powszechnie znanych zamienników czynników chłodniczych można również zaliczyć czynnik R23, R134a i inne. Zastosowanie ich jest znacznie mniej szkodliwe dla środowiska, jednak każdy z nich posiada również swoje wady. Przemysł chłodniczy jednak musi rozważyć wszystkie za i przeciw, by je dopuścić do użytkowania.